środa, 24 lutego 2016

Fit krem kokosowy Raffaello

Jeśli tak spodobało Wam się dietetyczne tiramisu bez cukru, to co będzie z tym deserem? :) Wiem, że wśród Was jest wielu wielbicieli kokosu - w tym ja! Jako ostatnią propozycję wykorzystania tego pysznego składnika przygotowałam dietetyczny mus/krem kokosowy... Nie znajdziecie w nim ani grama cukru czy niezdrowego tłuszczu. Polecam dla osób, którym zależy na zdrowych, ale równocześnie pysznych deserach :)





Składniki:
  • 200 g mleka kokosowego (po leżakowaniu w lodówce całą noc, musi być twarde)
  • 150 g serka homogenizowanego np. Bieluch
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do posypania 
  • całe migdały
Mleko kokosowe ubić na sztywną pianę  (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Dodać obydwa serki, miód i wymieszać dokładnie łyżką. Gdy powstanie jednolita masa wmieszać wiórki. Przełożyć do pucharków/kieliszków, w środek włożyć cały migdał. Posypać wiórkami po wierzchu. Schłodzić.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Fajny, tylko ja się trochę ociężale czuję po takich mleczno-kokosowych kremach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam w mini kieliszkach do likieru , więc są malutkie :) Z większymi mogłoby być tak jak mówisz :)

      Usuń
  2. ile porcji mniej więcej z tego wychodzi? Przykładowo w tych kieliszkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 porcji, kieliszki mają średnicę 5 cm w najszerszym miejscu :)

      Usuń
  3. czy można się gdzieś dowiedzieć jaką wartość odżywczą ma taki deser ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 160-180 kcal w porcji (wyszło mi 6). Deser zawiera dużo mleczka i wiórków, które są dość tłuste, ale to te "dobre" tłuszcze :) w zamian deserek ma mało węglowodanów ;)

      Usuń
    2. Kalorycznosc zależy też od tego jakiego mleka kokosowego użyjemy (ile ma % tłuszczu), jakiego serka i ile miodu :)

      Usuń
  4. Mleko kokosowe z puszki czy takie z kartonu lub domowe???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z puszki :) musi stwardnieć w lodówce, aby deser miał kremową konsystencję. Z kartonu się nie sprawdzi, domowego nigdy nie robiłam, ale wydaje mi się, że również może się nie udać tak jak przy puszkowanym.

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)