sobota, 12 marca 2016

Dietetyczne kruche ciasteczka orzechowe bez masła i cukru

Na Wielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :)


Składniki:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy)
Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec 12-15 minut 180*C. Wystudzone ciasteczka można posmarować dowolnym kremem np dietetyczną nutellą :)

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super, że można użyć stempelków, bo nie wszystkie ciacha się do tego nadają :( Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnę ten przepis! Jest świetny :) Już mi się podoba!
    Twoje ciasteczka wyglądaja.. Przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ciastek wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kalorii zawierają takie ciasteczka ? :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)