niedziela, 15 listopada 2015

Frużelina jabłkowa z cynamonem

Wspaniały dodatek  do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :)



Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia.  Zdjąć z ognia. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. bardzo fajna alternatywa galaretki na tarcie z kremem budyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowała Pani może wekować frużelinę? Przepis wygląda obłędnie i chciałabym przygotować jej trochę na zimę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Panią :) W tej formie nie próbowałam, ale że można pominąć mąkę ziemniaczaną i jeszcze gorącą frużelinę wlać do czystego słoiczka lub podgotować dla pewności. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)