niedziela, 15 listopada 2015

Naleśniki orkiszowe z musem jabłkowo-cynamonowym

Naleśniki idealne na niedzielne śniadanie, kiedy za oknem szaro i ponuro :) Do ich zrobienia możecie wykorzystać dowolną mąkę - u mnie orkiszowa. Podane na ciepło z musem jabłkowo-cynamonowym z korzenną nutką :)




Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g mąki orkiszowej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
   
Mus:
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia.  Zdjąć z ognia. 
 
Podawać na ciepło z usmażonymi naleśnikami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)