Naleśniki idealne na niedzielne śniadanie, kiedy za oknem szaro i ponuro :) Do ich zrobienia możecie wykorzystać dowolną mąkę - u mnie orkiszowa. Podane na ciepło z musem jabłkowo-cynamonowym z korzenną nutką :)
Ciasto:
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki orkiszowej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
Mus:
- 2 duże jabłka
- 5 łyżek ciepłej wody
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut
pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać
do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia. Zdjąć z ognia.
Podawać na ciepło z usmażonymi naleśnikami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)