niedziela, 20 marca 2016

Molten lava cake w 5 minut!

Czekolada ma coś w sobie... poprawia humor, pobudza i zaspokaja naszą ochotę na coś słodkiego. Jest także idealnym materiałem do eksperymentów kulinarnych. Można ją topić, siekać, kroić i temperować. Jednym z najprostszych wypieków z jej użyciem jest ciastko czekoladowe lawa, z płynnym wnętrzem. Pierwszy raz spróbowałam tego deseru na wyspie Santorini i powiem szczerze, że żadna wersja do tej pory nie dorównała tamtemu kawałeczkowi nieba.. może to przez ten widok tak bardzo smakowała? Dziś proponuję pyszną lavę w 5 minut! Z mikrofali lub piekarnika <3





Składniki na 1 porcję:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 i 1/2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody 
Dodatkowo:
  • 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej i wymieszanej z 1 łyżką mleka
Składniki na ciasto połączyć. Wyłożyć połowę masy do kubeczka (taki, który można wstawić do mikrofali).  Wyłożyć masę czekoladową i przykryć pozostałym ciastem. Piec w mikrofali* 3-4 minuty (czas zależy od mocy urządzenia, może być dłuższy, należy sprawdzić wykałaczką). Wyjąć na talerzyk i podać z dodatkami lub spożyć prosto z kubeczka.

*można przygotować więcej porcji i skorzystać z piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180*C, w silikonowych foremkach.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Z dodatkami prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och... jakie to wspaniałe ciacho w sam raz na zachciewajkę :)
    pamiętam fascynację ciastkami z mikrofalówki w gimnazjum :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)