Oj, a miał być tydzień bez słodyczy... na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że są to najlepsze kruche babeczki jakie dotąd udało mi się zrobić! Przepis znalazłam na stornie Bezbolesne usuwanie cukru z diety. Przepisy ze strony trafiają tam regularnie więc czytelnicy mogą kojarzyć tą nazwę, a jeśli nie to polecam zajrzeć :) Bazą babeczek jest cudowny spód z płatków owsianych i banana, dodatkowo dodałam jedną łyżkę masła orzechowego - nadaje kleistej konsystencji i wspaniale smakuje. Jako wypełnienie autorka przepisu proponuje budyń bez cukru. Ja wykorzystałam zapasy ricotty :) Całość jest naprawdę godna polecenia jako zmiennik tradycyjnych kruchych babeczek... ja zjadłam od razu dwie... na szczęście siłownia jeszcze otwarta :)
Spody (6 babeczek):
- 1 rozgnieciony banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C.
Krem:
- 250g ricotty
- kropelka aromatu waniliowego
- 1-2 łyżeczki miodu, stevii, erytrolu
- 100g serka homogenizowanego
Składniki dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
Wystudzone spodu nadziewać kremem. Można posypać kakao lub wiórkami kokosowymi. Po nałożeniu kremu przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Ten krem na bazie ricotty musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńjakie piękne koszyczki, nawet nie wiedziałam że da się takie zrobić z płatków :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, zdrowe babeczki. :) i ten krem! <3
OdpowiedzUsuńOoo super że przepis się spodobał ;) Ja mam w planach dodać do płatków kakao a środek wypełnić serkiem z wiórkami kokosowymi. Choć z budyniem też mi bardzo smakowały.
OdpowiedzUsuńTakie właśnie zrobilam :) na razie są tylko na fanpage'u na FB :)
UsuńTakie właśnie zrobilam :) na razie są tylko na fanpage'u na FB :)
Usuń