środa, 23 marca 2016

Babeczki bananowe z kremem waniliowym

Oj, a miał być tydzień bez słodyczy... na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że są to najlepsze kruche babeczki jakie dotąd udało mi się zrobić! Przepis znalazłam na stornie Bezbolesne usuwanie cukru z diety. Przepisy ze strony trafiają tam regularnie więc czytelnicy mogą kojarzyć tą nazwę, a jeśli nie to polecam zajrzeć :) Bazą babeczek jest cudowny spód z płatków owsianych i banana, dodatkowo dodałam jedną łyżkę masła orzechowego - nadaje kleistej konsystencji i wspaniale smakuje. Jako wypełnienie autorka przepisu proponuje budyń bez cukru. Ja wykorzystałam zapasy ricotty :) Całość jest naprawdę godna polecenia jako zmiennik tradycyjnych kruchych babeczek... ja zjadłam od razu dwie... na szczęście siłownia jeszcze otwarta :)






Spody (6 babeczek):
  • 1 rozgnieciony banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C.

Krem:
  • 250g ricotty
  • kropelka aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżeczki miodu, stevii, erytrolu
  • 100g serka homogenizowanego
Składniki dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. 

Wystudzone spodu nadziewać kremem. Można posypać kakao lub wiórkami kokosowymi. Po nałożeniu kremu przechowywać w lodówce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ten krem na bazie ricotty musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie piękne koszyczki, nawet nie wiedziałam że da się takie zrobić z płatków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, zdrowe babeczki. :) i ten krem! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo super że przepis się spodobał ;) Ja mam w planach dodać do płatków kakao a środek wypełnić serkiem z wiórkami kokosowymi. Choć z budyniem też mi bardzo smakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie zrobilam :) na razie są tylko na fanpage'u na FB :)

      Usuń
    2. Takie właśnie zrobilam :) na razie są tylko na fanpage'u na FB :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)