Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami
Przepyszny omlet cynamonowy bez dodatku mąki i tłuszczu. W wersji ekspresowej, bo bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :)
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
Krem:
- 2 łyżki twarożku półtłustego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki zmiksować lub wymieszać widelcem. Wyłożyć na omleta.
Podawać z dowolnymi owocami np. kiwi, banan, jabłko.
Smacznego!
Możecie podać ile wynosi zawartość białka , tłuszczu i węglowodanów na 1 porcję ?
OdpowiedzUsuńBiałko: 24,9 g
UsuńTłuszcze: 19,7 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 2,3 g
Całość z 1 kiwi - 331 kcal
Pozdrawiam :)