Idealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek.
Spód:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu, płynnego
- 2 łyżki odżywki białkowej o dowolnym smaku
Płatki zmiksować na pył, dodać resztę składników i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić.
Masa:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- kropelka aromatu waniliowego
Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać i wyłożyć na spód owsiany. Schłodzić. Podawać z truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Można ewentualnie dosłodzić.
Smacznego!
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń