niedziela, 5 czerwca 2016

Dietetyczna tarta waniliowo-orzechowa na czekoladowym spodzie owsianym

Idealna alternatywa dla przesłodzonych ciast z cukierni, gdy macie ochotę na coś pysznego :) Tartę przygotowujemy na owsianym spodzie z dodatkiem prawdziwego kakao i miodu, a także odżywki białkowej o dowolnym smaku. Masa to płatki jaglane ugotowane na mleku z dodatkiem aromatu waniliowego i mielonych orzechów włoskich. Całość można udekorować kawałkami świeżych truskawek.


Spód:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 2 łyżki odżywki białkowej o dowolnym smaku
Płatki zmiksować na pył, dodać resztę składników i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy o średnicy 18 cm. Schłodzić.

Masa:
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • kropelka aromatu waniliowego
Płatki zalać mlekiem i ugotować (ok3-5 minut). Dodać orzechy i aromat. Wymieszać i wyłożyć na spód owsiany. Schłodzić. Podawać z truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi. Można ewentualnie dosłodzić.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)