niedziela, 20 marca 2016

Babeczki z kawałkami czekolady i kremem śmietankowym

Urocze, mięciutkie babeczki z kawałkami mlecznej czekolady. Ciasto, które jest bazą muffinek znacie z borówkowej wersji. Jeśli wolicie, zamiast tradycyjnych mazurków wielkanocnych możecie przygotować takie oto małe babeczki. Udekorowane kremem śmietankowym i posypane kolorowymi cukierkami będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :) 




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej
  • 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu 
  • 125 ml oleju
  • 1 jajko
W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka.


Krem:
  • 150 g mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
 Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)