Urocze, mięciutkie babeczki z kawałkami mlecznej czekolady. Ciasto, które jest bazą muffinek znacie z borówkowej wersji. Jeśli wolicie, zamiast tradycyjnych mazurków wielkanocnych możecie przygotować takie oto małe babeczki. Udekorowane kremem śmietankowym i posypane kolorowymi cukierkami będą się pięknie prezentować na świątecznym stole :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g brązowego cukru
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej
- 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu
- 125 ml oleju
- 1 jajko
W misce mieszamy mąkę,
sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i
mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko
mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych
umieszczonych w formie do muffinów. Pieczemy 40 minut w 180*C, do tzw.
suchego patyczka.
Krem:
- 150 g mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)