sobota, 19 marca 2016

Brownie czekoladowo-orzechowe bez mąki

Cudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :)



Składniki:
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z resztą składników. W innej misce ubijamy białko na sztywno i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Wykładamy do tortownicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy 15-20 minut w 180*C. Podajemy z jogurtem i truskawkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)