Obłędne, kruche ciasteczka czekoladowe przełożone najlepszym kremem kokosowym... bez masła i cukru! Uwielbiam piec ciasteczka, nawet o 22 tak jak wczoraj :) Wpis miał pojawić się dziś wieczorem, ale na specjalną prośbę wrzucam już teraz :) Przepis jest bardzo podobny do orzechowych ciasteczek, które wczoraj trafiły do grona najpopularniejszych przepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację!
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżeczki kakao
- 4-5 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy)
Do miski wsypać mąkę,
dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub
stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe kształty i
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 12-15 minut 180*C.
Krem:
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki kremowego serka np. Mój Ulubiony, Philadelphia
- 5 łyżek mleka
Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.
Ciasteczka przełożyć kremem i składać po dwa. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
wygladaja mega mega! :) chyba zrobie takie niebawem :)
OdpowiedzUsuńKokos + czekolada? Muszę wypróbować koniecznie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudnie, muszę zrobić !;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie zdrowe markizy :)
OdpowiedzUsuń