środa, 16 marca 2016

Kruche ciasteczka czekoladowo-kokosowe

Obłędne, kruche ciasteczka czekoladowe przełożone najlepszym kremem kokosowym... bez masła i cukru! Uwielbiam piec ciasteczka, nawet o 22 tak jak wczoraj :) Wpis miał pojawić się dziś wieczorem, ale na specjalną prośbę wrzucam już teraz :) Przepis jest bardzo podobny do orzechowych ciasteczek, które wczoraj trafiły do grona najpopularniejszych przepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4-5 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy)
  Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec 12-15 minut 180*C.

Krem:
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki kremowego serka np. Mój Ulubiony, Philadelphia
  • 5 łyżek mleka
 Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego kremu.

Ciasteczka przełożyć kremem i składać po dwa. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

4 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)