niedziela, 13 marca 2016

Omlet orzechowy bez mąki z domowym Monte

Omlecik jest bardzo wilgotny, inny niż tradycyjny na mące. Nie jest suchy i nie ma charakterystycznego jajecznego zapachu. Idealny dla osób, które ograniczają węglowodany w diecie. Podałam z pysznym domowym Monte <3




Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • kropelka aromatu waniliowego
Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie orzechy i aromat. Wylać na patelnię i piec pod przykryciem 5 min z każdej strony. 

Warstwa czekoladowa:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki kakao niskotłuszczowego
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy/stevii/ksylitolu/miodu itp
Warstwa jasna:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • kropelka aromatu waniliowego
Składniki na obie warstwy wymieszać w osobnych kubeczkach.

Podawać z omletem :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)