Pyszna, pulchna chałka drożdżowa przygotowana z dużej, rodzinnej porcji - idealna na drugie śniadanie w towarzystwie świeżego masła, dżemu lub Nutelli. Gorąco polecam ten przepis - zawsze udany wypiek!
- 40 g drożdży
- 150ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła w kawałkach
- 50 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy trzy wałeczki i zaplatamy jak warkocz. Ciasta przekładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość (ok. 1 h).
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch chałek smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Wyrośnięte chałki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy są upieczone. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego
najlepsza ze swojskim masełkiem :)
OdpowiedzUsuńI szklanką mleka :)
OdpowiedzUsuń