wtorek, 7 czerwca 2016

Drożdżowa chałka

Pyszna, pulchna chałka drożdżowa przygotowana z dużej, rodzinnej porcji - idealna na drugie śniadanie w towarzystwie  świeżego masła, dżemu lub Nutelli. Gorąco polecam ten przepis - zawsze udany wypiek!



Składniki:
  • 40 g drożdży
  • 150ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła w kawałkach
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość. W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy trzy wałeczki i zaplatamy jak warkocz.  Ciasta przekładamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką  i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość (ok. 1 h). 
 
Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Wierzch chałek smarujemy białkiem roztrzepanym widelcem. Posypujemy kruszonką.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Wyrośnięte chałki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy są  upieczone. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)