Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :)
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
UWAGA! Aby babka się udała i nie powstał zakalec wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka i jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać miód i żółtka i ubić. W osobnej misce wymieszać obie mąki i proszek. Dodać do masy jajecznej i wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać jogurt i aromat, bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować dowolną formę silikonową lub metalową (tą trzeba wysmarować tłuszczem - olej kokosowy lub inny). Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i wymieszać. Wylać na jasną masę.
Piec 35-40 minut w 160*C.
Dekoracja to gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany wyciśnięty przez szpryckę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)