środa, 24 lutego 2016

Tarta Bounty kokosowo-czekoladowa

Kokosowe smaku nigdy mi się nie znudzą :) Tym razem coś dla osób, które nie szukają dietetycznych zamienników. Ten deser nie wymaga pieczenia- przygotujemy go zaledwie w 15 minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :)




Spód:
  • 100 g wafelków śmietankowych
  • 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej
  • 30 g miękkiego masła
  Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Nadzienie:
  • 200 g twardej śmietanki kokosowej*
  • 100 g białej czekolady 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  Śmietankę ubić na sztywno (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gdy lekko przestygnie wlać do śmietanki, dodać cukier i ubić krótko. Wyłożyć na twardy spód i wyrównać. Schłodzić min 3 godziny. Przed podaniem posypać wiórkami po wierzchu.

Smacznego!

*śmietanka tworzy się, gdy puszkę z mlekiem umieścimy w lodówce na całą noc - musi stwardnieć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)