Kokosowe smaku nigdy mi się nie znudzą :) Tym razem coś dla osób, które nie szukają dietetycznych zamienników. Ten deser nie wymaga pieczenia- przygotujemy go zaledwie w 15 minut + czas na chłodzenie :) Jako nadzienie wykorzystałam mleko kokosowe ubite jak śmietanka kremówka - na sztywną pianę. Masa jest stabilna dzięki białej czekoladzie. Spód to kruche wafelki śmietankowe i odrobiną roztopionej czekolady... zakochacie się :)
Spód:
- 100 g wafelków śmietankowych
- 50 g herbatników w czekoladzie mlecznej
- 30 g miękkiego masła
Ciasteczka umieszczamy w
misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję
mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o
średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy
masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki do stwardnienia.
Nadzienie:
Nadzienie:
- 200 g twardej śmietanki kokosowej*
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno (nie będzie tak sztywna jak kremówka, ponieważ ma mniej tłuszczu). Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gdy
lekko przestygnie wlać do śmietanki, dodać cukier i ubić krótko. Wyłożyć na twardy spód i wyrównać. Schłodzić min 3 godziny. Przed podaniem posypać wiórkami po wierzchu.
Smacznego!
*śmietanka tworzy się, gdy puszkę z mlekiem umieścimy w lodówce na całą noc - musi stwardnieć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)