Dawno temu w sklepach można było znaleźć okrągłe ciasteczka kokosanki, jedne z najlepszych jakie pamiętam z dzieciństwa... niestety zawierają niezdrowe tłuszcze i sporą ilość cukru :( Mam dla Was dobrą wiadomość - teraz możecie przygotować zdrową wersję w domu :) Kolejna propozycja w ramach Tygodnia Kokosowego <3
Składniki:
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła klarowanego/oleju kokosowego/zwykłego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę i podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok. 6 mm i wycinać dowolne kształty, u mnie serduszka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180*C. Wyjąć i wystudzić.
Dodatkowo:
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Smarować od spodu wystudzone ciastka i odkładać, aż polewa zastygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)