Czy Wy też uwielbiacie kokos? Ja mogę go jeść pod każdą postacią, w kremach, owsiankach, ciasteczkach czy batonikach - oczywiście wszystko w odchudzonej, przepysznej wersji :) Tym przepisem rozpoczynamy kokosowy tydzień :) Na pierwszy rzut leci fit Princessa kokosowa na owsianym spodzie... to więcej niż niebo w gębie :)
Spód:
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
W miseczce wymieszać otręby, płatki owsiane oraz płynny miód i mleko. Przełożyć na talerz, i rozprowadzić cienką warstwę. Zapiec w mikrofali 1 minutę i 30 sekund. Gdy masa ostygnie zgniatamy ją w dłoni i formujemy prostokątny spód. Odkładamy na talerzyk wyłożony folią spożywczą i chłodzimy w lodówce na czas przygotowania kremu.
Krem:
- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 3/4 łyżeczki miodu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
W małej misce rozrobić mleko w proszku i mleko, dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Można schłodzić w lodówce jeśli masa będzie zbyt rzadka.
Gotową masę wyłożyć na spód owsiany i wyrównać. Posypać wiórkami. Batonik najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!
Czy mogłaby Pani napisać ile piec w piekarniku i w jakiej temperaturze? :)
OdpowiedzUsuńWarstwa ciasta jest bardzo cienka więc należy uważać, aby jej nie przypalic :) myślę ze 10 minut w 180*C wystarczy.
UsuńW opisie są otręby, ile należy ich dodać?
OdpowiedzUsuńMyślę, że 1-2 łyżeczki :)
UsuńMniam! wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń