piątek, 17 kwietnia 2015

Owsianka o smaku chałwy z orzechami i suszoną żurawiną

Pyszna, gorąca, idealna! Tahini to pasta popularna w kuchniach bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z prażonych ziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia ciasteczek lub chałwy, a także hummusu. Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje cudownie. Ma delikatny aromat sezamowy, wręcz uzależniający! Podałam z orzechami i suszona żurawina :) Poniżej znajdziecie link do przepisu na użytą pastę sezamową :)


Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • ok. 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • posiekane orzechy 
  • żurawina

Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień  i gotować 8 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodać tahinę i miód, wymieszać. 

Przełożyć do miseczki i podawać z orzechami i żurawiną .

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ile około kalorii w porcji?
    wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartość energetyczna dla 1 porcji bez orzechów i żurawiny - ok. 322 kcal :)

      białko - 14 g
      węglowodany - 43 g
      tłuszcze - 11 g
      błonnik - 3,4 g

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)