Pyszna, gorąca, idealna! Tahini to pasta popularna w kuchniach bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z prażonych ziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia ciasteczek lub chałwy, a także hummusu. Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje cudownie. Ma delikatny aromat sezamowy, wręcz uzależniający! Podałam z orzechami i suszona żurawina :) Poniżej znajdziecie link do przepisu na użytą pastę sezamową :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- ok. 250 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu
- 1/2 łyżeczki miodu
- posiekane orzechy
- żurawina
Płatki zalać mlekiem,
zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodać tahinę i miód, wymieszać.
Przełożyć do miseczki i podawać z orzechami i żurawiną .
Smacznego!
Ile około kalorii w porcji?
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
Wartość energetyczna dla 1 porcji bez orzechów i żurawiny - ok. 322 kcal :)
Usuńbiałko - 14 g
węglowodany - 43 g
tłuszcze - 11 g
błonnik - 3,4 g
Pozdrawiam :)