Hummus to pasta z ciecierzycy wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Spożywamy go na zimno, polany oliwą, posypany słodką papryką i pietruszką, nabieramy chlebkiem pita lub po prostu świeżym pieczywem. Orientalne odkrycie z poprzedniego tygodnia, zainspirowane wizytą w Sami Am Am :)
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1/2 szklanki jasnej pasty tahini*
- 1 i 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka sody
- sól
Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski i zalać dużą ilością wody - podwoi swoją objętość.
Napęczniałą ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, wsypać sodę i gotować ok. 40 minut. Gotowa ciecierzyca jest miękka, można ją rozgnieść w palcach.
Ciecierzycę zmielić blenderem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pastę tahini i zmiksować. Dolać tyle wody, aby pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku.
Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą lub świeżym pieczywem :)
Smacznego!
*możemy użyć gotowej pasty lub przygotować ją w domu. W tym celu na suchej patelni prażymy 1 szklankę sezamu. Ma się zarumienić i zacząć ładnie pachnieć. Sezam mielimy bardzo drobno, dolewamy 1 łyżkę oleju i miksujemy na gładką masę.
Przepis ze strony jadłonomia.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)