Zapraszam na pyszną tartę a'la snickers w zdrowszej wersji. Spód to pyszne owsiane ciasto czekoladowe z dodatkiem masła orzechowego, bez pieczenia :) Kremowy karmel przygotowany jest ze słodkich daktyli i bananów, smakuje lepiej niż ten z cukru. Na wierzchu znajdziemy aksamitną polewę czekoladową. Można dodać jeszcze orzeszki ziemne i otrzymamy smak popularnego batonika :)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego, rozpuszczonego
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, masa powinna być zwarta, dająca się rozprowadzić na blaszce. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i ugnieść dnem szklanki. Schłodzić.
Masa:
- 1 szklanka daktyli
- 2 banany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut. Gdy daktyle zmiękną, odlać połowę wody ze szklanki i zmiksować na gładką masę. Dodać banany i olej, ponownie zmiksować.Wyłożyć masę na schłodzony spód., ponownie umieścić w lodówce.
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki lub chudszej według gustu
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Wylać na ciasto. Schłodzić.
Smacznego!
Z takimi pysznymi składnikami całość musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńCzego można użyć zamiast oleju kokosowego? Czy masło klarowane nadaje się?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńMożna czymś zastąpić (pominąć) śmietankę kremowke?
OdpowiedzUsuńMożna dodać troszkę mleka roślinnego lub zwykłego :) chodzi o to, żeby czekolada nie stwardniała zbytnio i uniemożliwiła krojenia :)
UsuńZrobiłam i wyszło pyszne! I na dodatek słodkie ♥
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! :)
UsuńCieszę się bardzo! :)
Usuń