Marzyło mi się ciasto, które wygląda jak z cukiernianej witryny. Idealnie równe, starannie wykonane i w niczym nie przypominające zdrowego wypieku. Takie małe oszustwo, wygląda jak bardzo kaloryczne, a nie zawiera cukru, masła i mąki pszennej! Mam nadzieję, że ten deser posmakuje Wam tak bardzo jak mi. Spód to zmodyfikowane brownie bananowe z dodatkiem kakao, masa to pyszny mus o smaku białej czekolady. Jeśli nie posiadacie odżywki białkowej, można dodać olejek waniliowy, kokosowy lub inny ulubiony. Sok malinowy również dobrze się spisze :)
Spód:
- 2 banany
- 2 łyżki mąki kokosowej (lub dowolnej razowej)
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, na koniec delikatnie wymieszać proszek. Przelać do keksówki lub tortownicy o śr. 18 cm. Piec 30 minut w 180*C lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Mus:
- 2 opakowania serków homogenizowanych np Bieluch, łącznie 400 g
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 miarka odzywki białkowej o smaku białej czekolady (lub waniliowa)
- 2 łyżeczki żelatyny + woda do zalania
- sok z połowy cytryny
Żelatynę zalać wodą do pokrycia. Serek, jogurt, odżywkę i sok wymieszać dokładnie łyżką. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na małym ogniu. Dodać do masy serowej i połączyć. Masę przełożyć na wystudzony spód i wyrównać. Schłodzić.
Smacznego!
Kochana Autorko bloga, nie mam odżywki białkowej, czy można ją pominąć? Jeśli nie, można ją czymś zastąpić? Pozdrawiam, super blog!
OdpowiedzUsuńKochana Czytelniczko! Możesz pominąć odzywkę i dodać np aromat waniliowy ;) Ciasto będzie także pyszne, jeśli dodasz pół szklanki wiórków kokosowych :) Wmieszaj je wtedy do masy przed dodaniem żelatyny. Napisz koniecznie czy smakowało!
Usuń