piątek, 18 listopada 2016

Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym

Czy lubicie czasem przygotować danie, które pięknie się prezentuje? Od razu lepiej smakuje prawda? :) Zatem zapraszam na torcik śniadaniowy... z mikrofali! Oczywiście blaty można usmażyć na patelni, ale eksperymentowanie w kuchni czasem może przynieść ciekawe efekty :) Torcik przełożyłam serkiem homogenizowanym, na wierzchu udekorowałam domowym dżemem malinowym (mój pierwszy!) oraz orzechami włoskimi. Taka propozycja z pewnością sprawdzi się jako "leniwe" śniadanie lub lunch :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki otrębów
  • dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy
 Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować.  Z cista usmażyć trzy placuszki lub upiec je w mikrofali*. W tym celu przygotować foremkę silikonową w kształcie serduszka. Ja użyłam foremki do smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat 1 minutę. 

Gotowe blaty przełożyć dowolnym kremem/serkiem i udekorować dżemem oraz orzechami.

Smacznego!

* Nie bójcie się pieczenia w mikrofali. Warto za pierwszym razem obserwować ciasto. Jeśli rośnie a potem szybko opada, ma na spodzie warstwę surowego ciasta z proszkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie zmienia swojego położenia ;) zawsze możemy sprawdzić to wykałaczką lub ustawić kolejne 30 sekund - dla pewności.

4 komentarze:

  1. Jeśli nie mam mikrofali, a na pieczenie na patelni na pewno skończy się u mnie przywarciem ciasta do jej powierzchni, czego chcę uniknąć, mogę piec to ciasto standardowo w piecu? :) Jeżeli tak, to na jakich ustawieniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim przypadku proszę ubić osobno białka, potem dodać żółtka i zmiksowac. Wmieszać kakao, budyń, otręby i proszek. Bardzo delikatnie. Piec w 180*C, ile czasu nie mam pojęcia ponieważ jest to bardzo delikatna masa. Zaczęłabym od 10-15 minut. Z tym że nie daję gwarancji,że blaty wyjdą, powinny ale nie probowlam nigdy. Polecam pieczenie ich na patelni. Należy rozgrzać ją odpowiednio wcześniej, posmarować olejem kokosowym lub masłem, zmniejszyć ogień i piec kontrolując czy się nie przypalają. Piekarnik na tak małą porcję nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie gwarantuje że blaty dadzą się przekroic przy upieczeniu w jednej formie. Można piec osobno rozsmarowując na papierze, ale nie wiem czy konsystencja ciasta na to pozwoli. Proszę próbować.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :) Wypróbuję więc w pierwszej kolejności patelnię, a innym razem piec. Wtedy dam znać czy misja zakończyła się powodzeniem :) Podziwiam za bloga i pomysłowość!

      Usuń
    3. Czekam na sprawozdanie :)dziękuję za ciepłe słowa :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)