Kilka prostych składników, trochę zabawy i gotowe! Pyszne domowe czekoladki, w sam raz do kawy lub jako słodka rozpusta w ciągu dnia :) Uwaga! Jeśli dbasz o dietę zapraszam TUTAJ - te słodkości możesz jeść do woli. Dzisiejsze czekoladki wymagają silnej woli, aby nie pochłonąć za dużo na raz :) Są niesamowite, będziecie zachwyceni :)
Składniki:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5-7 herbatników
Czekoladę mleczną roztopić. Wysmarować nią foremkę do czekoladek lub do lodu (ja użyłam silikonowej do lodu z Ikei). Dokładnie pokryć boki i dno, jest to miseczka, którą wypełnimy nadzieniem. Schłodzić do stężenia (może być w zamrażarce). Przygotować nadzienie. Białą czekoladę umieścić w garnku, dodać mleko i mieszać, aż sos będzie gładki. Następnie wsypać kokos i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Foremkę wyjąć z lodówki. Równomiernie rozłożyć nadzienie, dociskając mocno do dna. Schłodzić ponownie. Na koniec roztopić czekoladę gorzką i wypełnić spody czekoladek. Schłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!
Świetna wersja domowych czekoladek :)
OdpowiedzUsuń