piątek, 18 listopada 2016

Domowe mleczne pralinki z białą czekoladą i kokosem

Kilka prostych składników, trochę zabawy i gotowe! Pyszne domowe czekoladki, w sam raz do kawy lub jako słodka rozpusta w ciągu dnia :) Uwaga! Jeśli dbasz o dietę zapraszam TUTAJ - te słodkości możesz jeść do woli. Dzisiejsze czekoladki wymagają silnej woli, aby nie pochłonąć za dużo na raz :) Są niesamowite, będziecie zachwyceni :)



Składniki:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5-7 herbatników
Czekoladę mleczną roztopić. Wysmarować nią foremkę do czekoladek lub do lodu (ja użyłam silikonowej do lodu z Ikei). Dokładnie pokryć boki i dno, jest to miseczka, którą wypełnimy nadzieniem. Schłodzić do stężenia (może być w zamrażarce). Przygotować nadzienie. Białą czekoladę umieścić w garnku, dodać mleko i mieszać, aż sos będzie gładki. Następnie wsypać kokos i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Foremkę wyjąć z lodówki. Równomiernie rozłożyć nadzienie, dociskając mocno do dna. Schłodzić ponownie. Na koniec roztopić czekoladę gorzką i wypełnić spody czekoladek. Schłodzić całą noc w lodówce.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)