Przedstawiam najlepsze pralinki czekoladowe, jakie udało mi się stworzyć do tej pory! Są słodziutkie, bardzo czekoladowe, chrupiące i o niebo lepsze od sklepowych czekoladek. Bez cukru, masła, mleka w proszku czy sztucznych aromatów. Można je jeść bez wyrzutów sumienia (oczywiście nie o tej porze ;) ), ale jako przekąska do popołudniowej kawy sprawdzą się idealnie! A więc do dzieła.
Składniki:
- 1 rozgnieciony banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów (ziemne, włoskie lub inne)
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1/3 szklanki otrębów owsianych
- ew. 1 łyżka miodu, jeśli lubicie słodkie
- na polewę: 70 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać więcej masła orzechowego lub pół rozgniecionego banana. Z masy formować kuleczki i układać na talerzu. Schłodzić. Przygotować polewę. W tym celu roztopić czekoladę i wymieszać z posiekanymi drobno orzechami. Obtaczać kulki i ponownie schłodzić do stężenia.
Smacznego!
Hej :) Ile pralinek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńOk 10 :)
UsuńDziękuję :)
Usuń