sobota, 1 października 2016

Dietetyczny blok czekoladowy bez mleka w proszku i masła

Blok czekoladowy to deser, który składa się głównie z mleka w proszku, cukru i masła lub margaryny. Jego kaloryczność określa się na 490 kcal w 100 g, biorąc pod uwagę, że jeden kawałek jest dość ciężki wniosek nasuwa się sam... Dietetyczna wersja, którą dziś Wam przedstawiam jest o niebo lepsza (tylko 60 kcal w 100g!!!), ma identyczną konsystencję i przyjemnie rozpływa się w ustach... jako dodatki możecie wykorzystać orzeszki ziemne, żurawinę czy też pokruszone ciasteczka owsiane... będzie pysznie!



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 30 g odżywki białkowej czekoladowej*
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki erytrolu lub innego słodzidła
  • orzeszki ziemne
  • rodzynki, żurawina
Cukinię ugotować do miękkości (ok 15 minut). Odlać wodę, warzywo umieścić na sitku, aby odciekło (lekko docisnąć, płyn rozrzedzi masę). Cukinię zmiksować z mąką kokosową,odżywką i kakao. Odczekać 5 minut. W międzyczasie rozpuścić olej i miód. Wmieszać do masy razem z  orzeszkami i innymi dodatkami. Przełożyć do silikonowej foremki lub innej wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze:
722 kcal (przy założeniu, że 30 g odżywki ma 100 kcal)**
B: 38 g
T: 44 g
W: 46 g

* można zastąpić odtłuszczonym mlekiem w proszku
**bez dodatków

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super pomysł :) I wygląda zupełnie jak tradycyjna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przypadkiem trafiłam na blog i jest fajny super blok czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej ;) dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)