Miękkie ciasteczka owsiane idealne na jesienne wieczory :) Przygotowane ze zmielonych płatków owsianych, posłodzone bananem, cudownie pachnące cynamonem... pysznie smakują z polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zamiast niej można smarować ciasteczka domowym powidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cynamonu
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z cynamonem. Smarować wystudzone ciasteczka.
Wartości odżywcze:
1174 kcal bez polewy (wartości należy podzielić przez liczbę ciasteczek)
B: 38 g
T: 36 g
W: 188 g
Smacznego!
Na jesień super, muszę takie upiec, bo pewnie zapach przy pieczeniu obłędny :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga! Uwielbiam słodkości, ale staram się robić raz tradycyjne ciasta i desery, a raz odchudzone, ale od nowego roku przeważają już zdrowe deserki i na pewno znajdę dużo przepisów dla siebie właśnie u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam