piątek, 29 lipca 2016

Tiramisu bez jajek na spodzie czekoladowym

Klasyczne tiramisu podane jako najlepsze ciasto. Przygotowujemy je w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan's czy innych o smaku kawy.



Spód:
  • 1/2 dużego opakowania herbatników czekoladowych
  • 2 kostki czekolady mlecznej, rozpuszczonej
  • 3 duże łyżki masła
Wszystkie składniki umieścić w misie blendera. Miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć do keksówki z wyjmowanym dnem (najlepiej silikonowa + szklane dno). Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu.

Krem:
  • 250 ml śmietany 36 % 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić.

Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnego naparu kawowego, schłodzonego (3-4 łyżeczki kawy)
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • ciemne kakao do oprószenia
Biszkopty maczać w naparze wymieszanym z alkoholem, układać wzdłuż formy. Przykryć kolejną 1/3 kremu. Postępować tak do wyczerpania składników. Wierzch deseru oprószyć ciemnym kakao. Schłodzić min 2 godziny.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)