wtorek, 26 lipca 2016

Babeczki z makiem bez jajek i mąki pszennej

Babeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie używamy także jajek, a jedynie mleko roślinne (sojowe, kokosowe, ryżowe). Do babeczek nie dodajemy także masła i cukru. Słodki smak możemy uzyskać wybierając dowolny słodzik według gustu. Myślałam, że babeczki wyjdą twarde i zbite, ale tak się nie stało. Są pyszne, pachną masą makową i wanilią. Spróbujcie koniecznie!




Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki mleka sojowego, kokosowego 
  • słodzidło do smaku np. ksylitol, erytrol, miód np. 4 łyżki
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kropelka aromatu rumowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 30 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym lub innym
Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Zmiksować z masłem orzechowym. Dodać mleko i kakao. Wymieszać na gładką masę. Mak zalać wrzątkiem i wystudzić. Odsączyć. Dodać aromat rumowy i płatki migdałowe. Łyżką połączyć resztę składników z masą. Nakładać po dwie łyżki masy do foremek silikonowych. 

Piec 25 minut w 170*C. 

Można polać roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Babeczki są przepyszne, wczoraj robiłam. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się stworzyć taki przepis :) pozdrawiam!

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)