Babeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie używamy także jajek, a jedynie mleko roślinne (sojowe, kokosowe, ryżowe). Do babeczek nie dodajemy także masła i cukru. Słodki smak możemy uzyskać wybierając dowolny słodzik według gustu. Myślałam, że babeczki wyjdą twarde i zbite, ale tak się nie stało. Są pyszne, pachną masą makową i wanilią. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy lub 240 g ugotowanej
- 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki mleka sojowego, kokosowego
- słodzidło do smaku np. ksylitol, erytrol, miód np. 4 łyżki
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kropelka aromatu rumowego
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 30 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym lub innym
Ciecierzycę odsączyć i opłukać. Zmiksować z masłem orzechowym. Dodać mleko i kakao. Wymieszać na gładką masę. Mak zalać wrzątkiem i wystudzić. Odsączyć. Dodać aromat rumowy i płatki migdałowe. Łyżką połączyć resztę składników z masą. Nakładać po dwie łyżki masy do foremek silikonowych.
Piec 25 minut w 170*C.
Można polać roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Babeczki są przepyszne, wczoraj robiłam. Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się stworzyć taki przepis :) pozdrawiam!
Usuń