czwartek, 11 lutego 2016

Tropikalny sernik kokosowy z musem ananasowym

Pamiętacie może walentynkowy sernik z musem malinowym ? W tym roku na Walentynki proponuję tropikalną wersję tego wypieku. Deser przygotowujemy na chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa. Całość znakomicie ze sobą współgra. Deser najlepiej smakuje schłodzony :)




Spód:
  • 160 g wafelków z nadzieniem śmietankowym
  • 70 g herbatników maślanych
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • 60 g masła, roztopionego
Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić na czas przygotowania masy.

Masa:
  • 500 g twarogu tłustego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko, na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 160*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić.


Mus ananasowy:
  • 500 g świeżego ananasa
  • 300 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
Ananasa miksujemy na gładkie puree. Cukier, puree i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. 

Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Nie może się zagotować! Dodajemy do ciepłego musu ananasowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami do musu ananasowego i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)