sobota, 14 lutego 2015

Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym

Mój pierwszy sernik :) Jest bardzo prosty, choć wygląda na skomplikowany. Spód, z przepisu mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :)









Spód:

  • 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym
  • 100 g herbatników maślanych
  • 50 g masła, roztopionego
Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał.



Sernik:
 
  • 500 g twarogu lub serka kremowego (u mnie Mój Ulubiony)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Mus malinowy:

  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 300 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość miksujemy na gładki przecier.

Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę przekładamy ją do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Nie może się zagotować! Dodajemy do ciepłego musu malinowego i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia np. do lodówki.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami do musu malinowego i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.

Z roztopionej białej czekolady formujemy serduszka i schładzamy chwilkę :)

Smacznego!


Przepis z małymi modyfikacjami ze strony Moje Wypieki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)