czwartek, 11 lutego 2016

Omlet zawijany z kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową

Czekolada nie musi być niezdrowa i zakazana dla osób będących na diecie. Słodkie desery polane sosem czekoladowym nie muszą być już tylko marzeniem :) Zamiast ciast czy babeczek proponuję puszysty omlet biszkoptowy z aksamitnym kremem śmietankowym i dietetyczną polewą czekoladową, na który może pozwolić sobie każdy :)




Składniki:
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
Krem:
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch lub twarożku
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
 Sos:
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 łyżeczki miodu
Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. 

W miseczce wymieszać składniki na krem. Kakao wymieszać z wodą i dosłodzić według upodobań. Omlet położyć na talerzu, napełnić kremem i zwinąć. Można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozwinął. Polać czekoladą :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ostatnio robiłam na samych białkach i mi się rozleciały :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj :( trzeba dać coś co je usztywnione (mąka, budyń w proszku,zmielone płatki owsiane, wiórki kokosowe) i piec na bardzo małym ogniu, ale dłużej. Pod koniec pieczenia można zwiększyć ogień, tak aby wierzch i spód się przypiekly i łatwiej odchodziły od patelni :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)