piątek, 5 lutego 2016

Omlet budyniowy z czekoladą, mandarynkami i sosem czekoladowym

Jeśli lubicie śniadania w wersji delux, z pewnością przypadnie Wam do gustu ta propozycja. Omlet nie zawiera mąki pszennej, zamiast tego znajdziemy w nim budyń, który nadaje waniliowego posmaku. Nawet jeśli jesteście na diecie, nie musicie rezygnować z sosu czekoladowego :) Jest naprawdę przepyszny :) Jako dodatki proponuję mandarynki i migdały :)




Składniki:
  • 2 białka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
Krem:
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego np. Bieluch lub twarożku
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
 Sos:
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 łyżeczki miodu
Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. 

W miseczce wymieszać składniki na krem. Kakao wymieszać z wodą i dosłodzić według upodobań. Udekorować dodatkami.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ależ on delikatny! *.* Muszę kiedyś taki zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zrobiłam podstawę z dwóch białek i łyżki budyniu waniliowego i o dziwo się nie rozpadło, super zwarta konsystencja :) na pewno będę wracać do niego, a tymczasem czas wypróbować kolejne Twoje przepisy, których ciągle mi mało i mało..pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)