piątek, 5 lutego 2016

Naleśniki orkiszowe z serem, mandarynkami i kremem czekoladowo-orzechowym

Szybki obiad lub rozpustny deser - jak kto woli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj (TUTAJ). Smacznego! 



Ciasto:
  • 250 ml wody 
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka oleju 
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g mąki orkiszowej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. 

Krem:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
Dodatkowo:
  • 1 mandarynka
  • twarożek
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Uwaga, aby się nie przypaliły! Umieścić je w blenderze i zmielić na pył, dolać mleko, kakao i syrop/miód/stevię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce.
 
Naleśnika ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć twarożek, krem orzechowy i mandarynki.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Taki krem do naleśników za mną chodzi^^ Świetne zestawienie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny i pasuje do naleśników, owsianek itp! Ja już robiłam kilka razy :)

      Usuń
  2. mmm kiedy ja jadłam naleniki :) pychotka te z Twojego zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! Orkiszowe są dużo zdrowsze od pszennych, a przy tym bardzo smaczne :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)