niedziela, 3 stycznia 2016

Fit krem czekoladowy z orzechów włoskich

Cudowny krem z orzechów włoskich alla Nutella :)  Orzechy są uprzednio prażone, aż zaczną pięknie pachnieć, dzięki czemu krem zyskuje unikalny aromat. Gotowe smarowidło można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni :)


Składniki:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Uwaga, aby się nie przypaliły! Umieścić je w blenderze i zmielić na pył, dolać mleko, kakao i syrop/miód/stewię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)