Cudowny krem z orzechów włoskich alla Nutella :) Orzechy są uprzednio prażone, aż zaczną pięknie pachnieć, dzięki czemu krem zyskuje unikalny aromat. Gotowe smarowidło można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni :)
Składniki:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Uwaga, aby się nie przypaliły! Umieścić je w blenderze i zmielić na pył, dolać mleko, kakao i syrop/miód/stewię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Zrobiłam wg powyższego przepisu i potwierdzam smak wysmienity, jedyna wada to niezbyt udana konsystencja, w sensie takim że nie jest gladka jak nutela. miksowałąm wszystko w blenderze i nie mam pomysłu w czym tą mase zmiksować tak aby nie wyczuwalny były zadne grudeczki chcialabym uzyskac konsystencję bardzo mięciutką pulchniutką a w tej wersji w blenderze nie potrafie tego uzyskać mimo iz dosyc długo miksowałam. może ktoś ma pomysł/wiedze jak to zrobić? tak aby sie rozplywało w ustach jak dobra czekolada???
OdpowiedzUsuńWszystko zależy niestety od naszego miksera. Ja zmieliłam orzeszki w Thermomixie, jak wiadomo on ma bardzo dużą moc. Może Pani wypróbować ten przepis -http://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/11/dietetyczna-nutella.html. Dodatek oleju koko i orzechów laskowych oraz gotowanie masy sprwia że jest ona bardziej gładka :) życzę powodzenia :)
Usuńnie trzeba obierać orzechów?
OdpowiedzUsuń