niedziela, 3 stycznia 2016

Fit krem czekoladowy z orzechów włoskich

Cudowny krem z orzechów włoskich alla Nutella :)  Orzechy są uprzednio prażone, aż zaczną pięknie pachnieć, dzięki czemu krem zyskuje unikalny aromat. Gotowe smarowidło można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni :)


Składniki:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć. Uwaga, aby się nie przypaliły! Umieścić je w blenderze i zmielić na pył, dolać mleko, kakao i syrop/miód/stewię, zmiksować do połączenia. Można dosłodzić wedle upodobań. Konsystencję kremu można regulować dodając więcej mleka. Przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zrobiłam wg powyższego przepisu i potwierdzam smak wysmienity, jedyna wada to niezbyt udana konsystencja, w sensie takim że nie jest gladka jak nutela. miksowałąm wszystko w blenderze i nie mam pomysłu w czym tą mase zmiksować tak aby nie wyczuwalny były zadne grudeczki chcialabym uzyskac konsystencję bardzo mięciutką pulchniutką a w tej wersji w blenderze nie potrafie tego uzyskać mimo iz dosyc długo miksowałam. może ktoś ma pomysł/wiedze jak to zrobić? tak aby sie rozplywało w ustach jak dobra czekolada???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy niestety od naszego miksera. Ja zmieliłam orzeszki w Thermomixie, jak wiadomo on ma bardzo dużą moc. Może Pani wypróbować ten przepis -http://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/11/dietetyczna-nutella.html. Dodatek oleju koko i orzechów laskowych oraz gotowanie masy sprwia że jest ona bardziej gładka :) życzę powodzenia :)

      Usuń
  2. nie trzeba obierać orzechów?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)