niedziela, 3 stycznia 2016

Omlet marchewkowo-cynamonowy

Przepyszny, niezwykle miękki omlet w smaku przypominający najlepsze ciasto marchewkowe. Strukturą przypomina puszysty biszkopt pachnący cynamonem i... tak właśnie - świętami :) Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość tych smaków :)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka mąki żytniej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki miodu
Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać cynamon i mąkę. Dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach.  Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać ze skórką pomarańczową i masłem orzechowym.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. wspaniały :) ja na dwa jajka dodaję 2 łyżki mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z marchewką? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować, ostatnio u mnie omlety na słodko z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)