poniedziałek, 8 lutego 2016

Fit tiramisu bez cukru

Miałam dodać ten przepis jutro, ale widząc z jakim zainteresowaniem się spotkał, postanowiłam wrzucić go jeszcze dziś :) Deser powstał spontanicznie, a jest jednym z najlepszych fit zamiennikiem tradycyjnych słodkości. Myślę, że uplasuje się niedaleko dietetycznych batoników Bounty, które jak dotąd, są niepokonane :) Tiramisu to jeden z tych deserów, które kocha każdy niezależnie od upodobań smakowych - bo jak nie kochać aksamitnego kremu i wilgotnych biszkoptów kawowych? Można się odkochać w bardzo prosty sposób - wystarczy policzyć ile kilokalorii zawiera jedna niewinna porcja... ale dziś nie o tym :) Zapewniam, że jeśli raz spróbujecie takiej fit wersji przez długi czas nie wrócicie do oryginału. Aż sama nie wierzę jak deser może być tak pyszny i zdrowy zarazem :)




Warstwa biszkoptowa:
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Wylać na okrągłą formę ok 20 cm (lub prostokątną) i piec w mikrofali ok. 3 minuty. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Krem:
  • 1 opakowanie ricotty* (250g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony
  • ewentualnie miód/ksylitol (moim zdaniem nie jest to konieczne)
Składniki umieścić w miseczce i utrzeć łyżką na gładki krem.

Dodatkowo:
  • gorzkie, prawdziwe kakao
  Do kieliszków nałożyć po łyżce kremu (lub więcej, tak, aby wystarczyło na dwie warstwy). Małym kieliszkiem (lub nożem) wyciąć kółka (wielkości pucharka/kieliszka w którym jest deser), ułożyć na kremie, następnie wyłożyć resztę kremu i jeszcze jedną warstwę biszkoptową. Można zrobić kleks z kremu lub posypać kakao prosto na wierzch. Schłodzić.

Smacznego!

*deser nie zawiera tłustego serka mascarpone, który jest w oryginalnej wersji w towarzystwie śmietany 36%. Nie jest to konieczne, ponieważ ricotta smakuje jak takie właśnie połączenie, a przy tym jest zdecydowanie mniej kaloryczna :)

13 komentarzy:

  1. rewelacja, ja tez czesto kombinuje z fit tiramsu :) tyle ze ja na biszkoptowa baze uzywam lady fingers, bo nie maja az tyle kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A można ten "biszkopt" upiec w piekarniku? Nigdy nie piekłam w mikrofali i jakoś nie jestem do tego sposobu przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nigdy nie próbowałam, ale myślę że powinno się udać :) zaczęłabym od 20 minut w 180°C :) Ciastko będzie miękkie, ponieważ nie zawiera mąki :) Wiele osób jest uprzedzonych do mikrofali, ale naprawdę warto spróbować choć raz :)

      Usuń
    2. Dziękuję, będę próbować :)
      Do mikrofali nic nie mam - korzystam na co dzień do szybkiego podgrzania mleka czy posiłków. Ale nic w niej jeszcze nie piekłam, jakoś mi się to niemożliwe wydaje :D

      Usuń
    3. W takim razie wypróbuj bananowe ciasteczko z kubeczka, jestem pewna że przekonasz się do pieczenia w mikrofali :)
      http://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/12/sniadaniowe-ciasteczko-kokos-i-czekolada.html

      Usuń
    4. O ja Cię! Genialne to ciacho! Jutro wypróbuję :)

      Usuń
    5. Zapraszam też na inne zdrowe deserki :) http://chocolatemuffinx.blogspot.com/search/label/zdrowe%20desery

      Usuń
  3. Rewelacja :) Podoba mi się... nigdy nie jadłam klasycznego tiramisu ale jestem pewna, ze Twoja wersja zachwyci moje podniebienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałam, że będąc na diecie o tiramisu mogę zapomnieć...tymczasem przybywasz moim kubkom smakowym na ratunek! Z pewnością przy najbliższej okazji wypróbuje Twój przepis. Już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  5. A na ile porcji jest ten deserek? Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)