Znane, lubiane i niezbyt zdrowe nachos'y sklepowe odchodzą w zapomnienie! Lepsze, zdrowsze, bardziej chrupiące można przygotować w domu, w niecałą godzinkę. Idealna przekąska na wieczorne chrupanie przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo polecam, znikają z miski jeszcze ciepłe, a to chyba najlepsza rekomendacja :)
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 240 ml wody
Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie zagnieść ręką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 2 mm (im cieńsze tym lepsze). Pokroić na paski, a następnie na trójkąty. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Tak samo postąpić z drugą częścią.
Piec 10-13 minut w 200*C.
Podawać z ulubioną salsą.
Smacznego!
Wodę z olejem wlewamy do mąki ciepłą czy wystudzoną??
OdpowiedzUsuńJeszcze ciepłą :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam w smaku bardzo dobre, tylko pierwszą partię za długo trochę trzymalam w piekarniku i trochę się przypaliły. A pieczesz z termoobiegiem??
OdpowiedzUsuńPiekę bez termoobiegu :) ja też kiedyś je przypaliłam, bo chciałam, żeby były bardziej chrupiące.... a wystarczyło cieniej rozwałkować :) Cieszę się, że smakowały, może polubisz też chrupiące krakersy?
Usuńhttp://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/01/chrupiace-krakersy.html?m=0
A ile mają kalorii ?
OdpowiedzUsuńCiężko wyznaczyć ile mają kalorii, ponieważ każdy kształt różni się wielkością oraz ze względu na fakt, że za każdym razem wychodzi ich inna liczba. W przybliżeniu można powiedzieć, że jeden nachos ma 7-10 kcal, ale należy pamiętać, że to jedynie dane szacunkowe :)
UsuńMnie wyszły strasznie twarde i nie wiem dlaczego :/
OdpowiedzUsuńByć może były za grubo rozwałkowane :)
UsuńJaki olej najlepszy? Najzdrowszy Kokosowy, ale nie wiem m, czy się nada...
OdpowiedzUsuń