poniedziałek, 5 stycznia 2015

Domowe nachosy

 Znane, lubiane i niezbyt zdrowe nachos'y sklepowe odchodzą w zapomnienie! Lepsze, zdrowsze, bardziej chrupiące można przygotować w domu, w niecałą godzinkę. Idealna przekąska na wieczorne chrupanie przed telewizorem lub spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo polecam, znikają z miski jeszcze ciepłe, a to chyba najlepsza rekomendacja :)




Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 240 ml wody
 Wodę zagotować z olejem. W misce umieścić mąki i przyprawy. Wlać olej i wodę, wymieszać widelcem do wchłonięcia płynu, a następnie zagnieść ręką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na ok. 2 mm (im cieńsze tym lepsze). Pokroić na paski, a następnie na trójkąty. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Tak samo postąpić z drugą częścią.

Piec 10-13 minut w 200*C.

Podawać z ulubioną salsą.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wodę z olejem wlewamy do mąki ciepłą czy wystudzoną??

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam w smaku bardzo dobre, tylko pierwszą partię za długo trochę trzymalam w piekarniku i trochę się przypaliły. A pieczesz z termoobiegiem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę bez termoobiegu :) ja też kiedyś je przypaliłam, bo chciałam, żeby były bardziej chrupiące.... a wystarczyło cieniej rozwałkować :) Cieszę się, że smakowały, może polubisz też chrupiące krakersy?

      http://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/01/chrupiace-krakersy.html?m=0

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ciężko wyznaczyć ile mają kalorii, ponieważ każdy kształt różni się wielkością oraz ze względu na fakt, że za każdym razem wychodzi ich inna liczba. W przybliżeniu można powiedzieć, że jeden nachos ma 7-10 kcal, ale należy pamiętać, że to jedynie dane szacunkowe :)

      Usuń
  4. Mnie wyszły strasznie twarde i nie wiem dlaczego :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki olej najlepszy? Najzdrowszy Kokosowy, ale nie wiem m, czy się nada...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)