Tarty to bardzo wdzięczne ciasta, które można przygotować na wielkie okazje lub na co dzień, jako słodki deser. Ta, którą dziś się dzielę z Wami jest jedna z moich ulubionych z wiadomego powodu. Jest bardzo czekoladowa, z aksamitnym nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast, przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami...
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 65 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki 36%
Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Składniki na nadzienie czekoladowo-migdałowe i bezę:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 90 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 100 g płatków migdałowych
- 90 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka (podzielić na żółtka i białka)
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Czekoladę, aromat i śmietankę umieścić w garnku. Rozpuścić na małym ogniu i dokładnie wymieszać (można w kąpieli wodnej). Odstawić do przestudzenia.
W misce utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać.
Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut.
Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę (sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując.
Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca).
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)