niedziela, 4 stycznia 2015

Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą

Tarty to bardzo wdzięczne ciasta, które można przygotować na wielkie okazje lub na co dzień, jako słodki deser. Ta, którą dziś się dzielę z Wami jest jedna z moich ulubionych z wiadomego powodu. Jest bardzo czekoladowa, z aksamitnym nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast, przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami...



Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g maki pszennej 
  •  2 łyżki ciemnego kakao 
  •  65 g cukru pudru 
  • 150 g zimnego masła 
  • 1 jajko
  •  2 łyżki śmietany kremówki 36%
Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Składniki na nadzienie czekoladowo-migdałowe i bezę:

  • 200 g czekolady gorzkiej

  • 90 ml śmietany kremówki 36%

  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

  • 100 g płatków migdałowych

  • 90 g miękkiego masła

  • 250 g cukru pudru

  • 4 jajka (podzielić na żółtka i białka)


Piekarnik nagrzać do 180*C.

Czekoladę, aromat i śmietankę umieścić w garnku. Rozpuścić na małym ogniu i dokładnie wymieszać (można w kąpieli wodnej). Odstawić do przestudzenia.

W misce utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać. 

Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut.

Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę (sprawdzić czy są sztywne odwracając miskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując.

Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca).

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)