Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest podstawą do przygotowania pizzy. Daje nam dużą dowolność w wyborze dodatków, mogą to być dowolne sery, pesto, oliwki, pomidory koktajlowe lub szynka parmeńska oraz wiele innych. Moja jest posmarowana zielonym pesto bazyliowym, wyłożona serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi, całość posypana startym parmezanem... pyszności :)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru + szczypta
- 3 łyżki letniej wody
Dodatkowo: mozzarella, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, zielone pesto, parmezan, oliwki lun inne ulubione dodatki
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy szczypta cukru i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki).
Mąkę przesypujemy do miseczki, sól wsypujemy z brzegu miski. Na środek wlewamy rozczyn z drożdży, oliwę i wodę oraz cukier. Mieszamy całość widelcem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. W razie potrzeby dolać 30 ml wody.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny ( można nagrzać piekarnik do 50*C i wstawić ciasto - pamiętając o uchyleniu drzwiczek!).
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę lub tortownicę (ok. 30 cm średnicy). Dociskamy do brzegów. Wierzch smarujemy oliwą i pesto i układamy plastry sera, pomidorki/szynkę/inne dodatki. Posypujemy parmezanem.
Pieczemy 30-35 minut do zapieczenia sera.
Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku" Zavan Laury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)