piątek, 23 października 2015

Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą

Przepyszny sernik składający się z trzech idealnie pasujących do siebie warstw. Spód to trafione połączenie suszonych śliwek, herbatników i czekolady - bez masła :) Masa serowa nie wymaga dużo pracy i wprawy, uda się nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli chodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao. Mam nadzieję, że całość przypadnie do gustu czytelnikom :)




Spód:
  • 60 g herbatników (lub więcej w zależności od konsystencji)
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 80 g suszonych śliwek
  • 80 g orzechów włoskich
Czekoladę roztopić. Umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Jeśli będzie za mokry - dodać kilka herbatników, jeśli za suchy - dodać powideł i ponownie zmiksować. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wylepić dno. Wstawić do lodówki.

Masa:
  • 500 g twarogu tłustego, zmielonego 2 razy (może być gotowy z wiaderka, polecam z Piątnicy)
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 3 jajka
  • skórka z wyparzonej pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki krótko zmiksować, aby nie napowietrzać masy. Wylać na spód śliwkowy. Piec w 150*C przez 60-90 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć i wystudzić. Boki odkrawać od formy po całkowitym wystudzeniu sernika.

Polewa:
  • 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
 Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik. 

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)