Przepyszny sernik składający się z trzech idealnie pasujących do siebie warstw. Spód to trafione połączenie suszonych śliwek, herbatników i czekolady - bez masła :) Masa serowa nie wymaga dużo pracy i wprawy, uda się nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli chodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao. Mam nadzieję, że całość przypadnie do gustu czytelnikom :)
Spód:
- 60 g herbatników (lub więcej w zależności od konsystencji)
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 80 g suszonych śliwek
- 80 g orzechów włoskich
Czekoladę roztopić. Umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Jeśli będzie za mokry - dodać kilka herbatników, jeśli za suchy - dodać powideł i ponownie zmiksować. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wylepić dno. Wstawić do lodówki.
Masa:
- 500 g twarogu tłustego, zmielonego 2 razy (może być gotowy z wiaderka, polecam z Piątnicy)
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 3 jajka
- skórka z wyparzonej pomarańczy
- 1 budyń śmietankowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki krótko zmiksować, aby nie napowietrzać masy. Wylać na spód śliwkowy. Piec w 150*C przez 60-90 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć i wystudzić. Boki odkrawać od formy po całkowitym wystudzeniu sernika.
Polewa:
- 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik.
Smacznego!
Mogę kawałeczek...? Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń