niedziela, 11 października 2015

Sernik Bounty - kokos i czekolada

Przepyszny, puszysty sernik z delikatną nutką kokosu, na chrupiącym spodzie z wafelków i mlecznej czekolady... czy może być coś lepszego na poprawę jesiennego humoru? Inspiracją i przepisem wyjściowym był sernik ze strony mojewypieki.com. Masa serowa jest bezbłędna - delikatna, aksamitna i lekka, w przeciwieństwie do tradycyjnych serników z dodatkiem masła. Będziecie zachwyceni :)




Spód:
  • 170 g wafelków z nadzieniem kokosowym
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • 30 g masła, roztopionego
  •  2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o śr. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 10 minut w 180*C.

Masa:
  • 500 g twarogu tłustego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 ml śmietanki 36%
  • 125 ml śmietanki kokosowej 17% (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu)
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60-90 minut w 150*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Obsypać wiórkami na talerzykach.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)