Przepyszny, puszysty sernik z delikatną nutką kokosu, na chrupiącym spodzie z wafelków i mlecznej czekolady... czy może być coś lepszego na poprawę jesiennego humoru? Inspiracją i przepisem wyjściowym był sernik ze strony mojewypieki.com. Masa serowa jest bezbłędna - delikatna, aksamitna i lekka, w przeciwieństwie do tradycyjnych serników z dodatkiem masła. Będziecie zachwyceni :)
Spód:
- 170 g wafelków z nadzieniem kokosowym
- 5 kostek mlecznej czekolady
- 30 g masła, roztopionego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki zmielić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o śr. 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 10 minut w 180*C.
Masa:
- 500 g twarogu tłustego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 125 ml śmietanki 36%
- 125 ml śmietanki kokosowej 17% (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu)
- 3 jajka
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka likieru kokosowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60-90 minut w 150*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Obsypać wiórkami na talerzykach.
Smacznego!
Mniam, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń