poniedziałek, 5 października 2015

Muffiny kokosowe z kremem i posypką

Przepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :)






Składniki:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 i 1/4 mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2  jajka
Suche składniki wymieszać w jednej misce, Mokre zmiksować w innej. Połączyć zawartość misek i wymieszać delikatnie ciasto. Rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki silikonowe lub papierowe. Piec 30-40 minut w 175*C. 

Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
 Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)