Nie wiem jak to się stało, ale nie robiłam nigdy prawdziwego brownie. Jak już robić to z najlepszego przepisu, z małymi modyfikacjami. W cieście nie znajdziecie ani grama mąki. Brownie jest idealne - wilgotne, słodkie, gliniaste i niesamowicie czekoladowe!
Składniki:
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka gorzkiego kakao
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
Banany zmiksować na gładkie puree. Dodać jajka, mleko, aromat, kakao, miód i czekoladę. Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 28x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!
Bardziej czekoladowe od samej czekolady, pycha! :)
OdpowiedzUsuńLaktoza występuje przede wszystkim w mleku, więc nie można powiedzieć, że nie ma jej w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńJa w przepisie pominęłam i zapomniałam o tym wspomnieć :) Dziękuję za uwagę :)
UsuńPyszne! Zrobiłam i szczerze polecam. Długo utrzymuje świeżość i jest takie smaczne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń