Owsianka budyniowa czy budyń owsiany? Nieważne jak ją nazwiemy, ważne jaka jest pyszna! Chyba każdy uwielbiał w dzieciństwie gorący, słodki budyń waniliowy, polany sokiem malinowym domowej roboty lub posypany kakao. Niestety mało kto przygotowywał go w domu. Częściej korzystaliśmy z gotowego, słodzonego proszku budyniowego, gdzie ilość cukru była stanowczo za wysoka. Zatęskniłam za pełną miseczką, ciepłego budyniu i tak powstało dzisiejsze śniadanie :)
Zdrowy, bo przygotowany na bazie owsianki, kremowy budyń bez cukru lub z niewielką ilością miodu :)
Zdrowy, bo przygotowany na bazie owsianki, kremowy budyń bez cukru lub z niewielką ilością miodu :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- orzechy włoskie
Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym ogniu przez minutę (aż zabulgota).
Gotowy budyń przełożyć do miseczki i podawać z orzechami włoskimi.
Smacznego!
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuń